Havut ovat näyttäviä ikivihreitä suosikkeja.

Hopeakuusi (Picea pungens Clauca) 40-60cm 42,00€

Runsaasti valoa kaipaava okakuusen lajike, jota suositaan pihoilla ja puistoissa vaaleansinisten neulasten ja säännöllisen oksarakenteen ansiosta. Oksat kasvavat rungosta lähes vaakasuoraan ja oksakerrokset erottuvat selvästi. Hopeakuusi ’Glauca’ menestyy vihreän okakuusen tavoin Pohjois-Suomessa asti. Koko: 5–12 metriä korkea, 2,5–5 metriä leveä. Kasvutapa: Keskikorkea, säännöllisen kartiomainen havupuu. Latvus kapenee tasaisesti ylöspäin ja siitä kehittyy sinisen ja tuuhein runsaassa valossa. Kasvupaikka: Aurinko–kevyt puolivarjo. Kasvualusta tuore, keski–runsasravinteinen, hapan tai kalkittu.

 

Kääpiövuorimänty (Pinus mugo var. pumilio) 20-30cm, 19,90€

Kääpiövuorimännyt pysyvät pieninä ilman leikkaustakin, mutta niiden vuosiversoja voi typistää halutessaan juhannuksen aikaan. Oksat ja neulaset ovat lyhyemmät ja tiheämmässä kuin vuorimännyllä. Pensaat ovat täysikokoisina leveän pallomaisia, sillä niiden alimmat haarat kasvavat maata myöten ja kohenevat kärjistään. Koko: 50–100 cm korkea, noin 150 cm leveä. Kasvutapa: Matala ja leveän pallomainen havupensas. Vuosiversoja typistämällä kääpiövuorimännystä tulee entistäkin tiheämpi. Neulaset: Tummanvihreät, lyhyet neulaset kiinnittyvät oksiin pareittain. Kasvupaikka: Aurinko; kasvualusta kuiva–tuore, vähäravinteinen ja hyvin vettä läpäisevä. Maa saa olla yhtä hyvin hapanta kuin runsaasti kalkittua. Vyöhykkeet: I–VI.

 

Metsäkuusi (Picea abies) 30-60cm, 15,60 €

Luonnonvaraisesta metsäkuusesta istutetaan tiheitä havuaitoja pihapiirin suojaksi. Metsäkuusi kasvaa lähes kaikkialla maassamme tunturien lakia lukuun ottamatta. Kuusi hyödyntää auringon energian kaikista metsäpuistamme tehokkaimmin ja se kestää erinomaisesti varjoa – toisaalta se varjostaa itse voimakkaasti pihaa. Valtaosa kuusen juurista sijaitsee aivan maan pinnassa, 5–10 sentin syvyydessä, minkä vuoksi puu kestää huonosti maantäyttöä juuristoalueella ja kaatuu helpommin tuulessa kuin mänty. 

 

Pilarikataja Norback (Juniperus communis Norback) 40-60cm 42,00€

Kapean pilarimainen kotimainen kataja. Talvenkestävä lajike myös pohjoiseen. Koko: noin 3–7 metriä korkeita, 1–3 metriä leveitä. Kasvutapa: Kapean pilarimainen. Kasvupaikka: Aurinko; kasvualusta kuiva–tuore, niukkaravinteinen ja hyvin vettä läpäisevä. Maa saa olla yhtä hyvin hapanta kuin runsaasti kalkittua. Vyöhykkeet: I–V(VI).

Tuivio (Microbiota decussata) 20-40cm 15,90€

Matala ja leveä maanpeittohavu. Kasvusto muuttuu syksyllä punaruskean sävyiseksi, mutta vihertyy keväällä uudestaan Koko: 30 cm korkea, noin 150 cm leveä. Kasvutapa: Maanmyötäinen havupensas. Kasvupaikka: Aurinko–varjo, kasvualusta kuiva–tuore, vähä–keskiravinteinen, hapan tai vähän kalkittu. Kasvuvyöhyke: I-VI

Vuorimänty (Pinus mugo) 40-60cm, 35,00 €

Paahdetta sietävä vuorimänty on yleinen koriste- ja suojapensas asuinalueilla, teiden pientareilla ja hiekkaisilla rinteillä. Se saattaa tulla vinorunkoiseksi puuksi, mutta kasvua voi rajoittaa ja tuuheuttaa katkomalla puutumattomia vuosikasvaimia juhannuksen tienoilla. Siten laji kehittyy kolmisen metriä korkeaksi ja vähintään yhtä leveäksi lukuun ottamatta Columnaris-lajiketta, joka on leveän kartiomainen ja pystyoksainen. Vuorimänty on valopuu, mutta se sietää enemmän varjoa kuin metsämänty – kasvaahan se kotiseudullaan Keski- ja Etelä-Euroopan vuoristoissa paitsi aukeilla kalliorinteillä, karuilla soilla ja hiekkakankailla, myös tuoreissa metsissä. Neulaset säilyvät oksilla 5–8 vuotta, mikä tekee vuorimännystä tiheän. Tummanharmaa tai mustanruskea runko muistuttaa metsäkuusta. Koko: 1–3 metriä korkea, 2–4 metriä leveä. Kasvutapa: Isohko ja leveä havupensas. Vuosiversoja typistämällä vuorimännystä tulee tiheä ja se jää matalaksi. Neulaset: Tummanvihreät, 3–8 cm pitkät neulaset kiinnittyvät oksiin pareittain. Kävyt: Pienehköt, 2–7 cm pitkät kävyt sijaitsevat usein 4–5 kävyn ryhmissä. Kasvupaikka: Aurinko; kasvualusta kuiva–tuore, vähäravinteinen ja hyvin vettä läpäisevä. Maa saa olla yhtä hyvin hapanta kuin runsaasti kalkittua. Vyöhykkeet: I–VIII.